Archief

Zelf op pad! Wandelen langs Maritiem Middelburg

Nu er nog geen stadswandelingen met gids mogelijk zijn, zijn er legio manieren om de stad individueel te ontdekken. Wil je de stad bekijken vanuit een bijzonder perspectief? Ga dan op pad met onze thematische wandelboekjes. Uit de 15 thema’s stellen we vandaag aan je voor: Middelburg Maritiem.

 

Lees ook onze vorige tip over de wandeling Beroemde Middelburgers


Middelburg Maritiem


In de zeventiende eeuw was Middelburg de tweede havenstad en de tweede VOC-haven van ons land (de eerste was Amsterdam). Ook in de achttiende eeuw ging het nog goed met de Middelburgse haven. Maar omstreeks 1800 verliep het getij. En hoewel Middelburg via het Kanaal door Walcheren nog steeds een verbinding met open water heeft, zijn het tegenwoordig vooral plezierjachten die de stad aandoen.

In deze wandeling maakt u kennis met het maritieme verleden van de Zeeuwse hoofdstad.

 

Het wandelboekje Beroemde Middelburgers (geschreven door voormalig stadshistoricus Peter Sijnke) leidt je vanaf de Markt langs prachtige locaties in de stad, waaronder de Bolwerken, de Herengracht, de Molstraat,  het abdijplein en het Koorkerkhof. In het boekje lees je korte verhalen over de beroemde personen die in Middelburg opgroeiden, werkten of hun wieg hebben staan. U loopt in ongeveer een uur door de oude binnenstad en ziet al wandelend een ander aspect van de rijke Middelburgse historie. 

Zeeland: land in zee

 

Zeeland is een van de meest waterrijke provincies van Nederland. Veel Zeeuwen hebben dan ook voorouders die iets met het water te maken hadden. Vissers en dijkwerkers, maar ook Oost-Indiëvaarders en kooplieden. Door de eeuwen heen heeft het water het leven van veel Zeeuwse families bepaald. Het bracht rijkdom en macht, maar ook strijd en verlies. In de historische stadskern van Middelburg zijn nog veel sporen terug te vinden uit de tijd dat Zeeland een belangrijke politieke en economische macht was.

 

De (Zeeuwse) steden werden bestuurd door regenten. Vaak waren dit rijkgeworden kooplui. Zij lieten de voorname huizen bouwen die nu nog steeds de grachten en straten van de steden in Zeeland sieren. In tijden van oorlog zagen deze kooplieden er niet tegen op om als kapers op te treden. Voorzien van een officiële kaperbrief mochten zij de koopvaardijschepen van de vijand (Spanje, Engeland, Frankrijk) in beslag nemen. De ‘vrije nering’ noemden de Zeeuwen dat in de 17de en 18de eeuw vergoelijkend.

 

 15 Wandelboekjes om individueel de stad te ontdekken

 

Het wandelboekje ‘Middelburg Maritiem’ is te koop bij Tourist Info Middelburg (Markt 51). Naast deze editie zijn er nog 14 thematische wandelboekjes verkrijgbaar. 

 

Tourist Info Middelburg
Markt 51
+31 (0)118 - 674 300
info@touristinfomiddelburg.nl