Archief

Stad van groen: de mooiste plekjes op een rij

Nog meer dan ooit halen we ons plezier uit de buitenlucht. In Middelburg zijn er mooie parken en buitenplaatsen in overvloed. Op zoek naar rust, ruimte en groen? We zetten een aantal bijzondere plekken op een rijtje.

De Bolwerken: 4 kilometer wandelpad

Tijdens een wandeling over de bolwerken van Middelburg loop je langs de contouren van de oude vestingwerken. Met een totale afstand van 4 kilometer vormen de bolwerken een van de langste parken van Nederland. Je wandelt er heerlijk langs kastanjebomen, wilgen en elzen. Overal vind je het water van de Middelburgse vest aan je zijde.  Behalve bijzondere bomen, zoals de trompetbomen bij de Koepoort en de moseik op het Noordbolwerk, zijn er ook verschillende molens te bezichtigen, zoals de Seismolen en De Hoop.

Lees meer

 

Speelhof Hoogerzael: de natuurlijke speelplaats (foto)

 

Speelhof Hoogerzael is een natuurspeelterrein waar natuurlijk spelen en ontdekken hand in hand gaan. Je kunt er ravotten tussen het groen, spelen met water op de waterspeelplek of op onderzoek gaan in de natuur. Kinderen kunnen hier in alle vrijheid spelen, bouwen, klimmen en spetteren. Dus doe je oude kleren aan en maak ze lekker vies!

speelhofhoogerzael.nl

Park Toorenvliedt: van bunkers tot landhuis

 

Park Toorenvliedt is een schitterend ruim park, een korte wandeling verwijderd van de binnenstad. In het park wisselen stukken met bomen, open weides en waterpartijen elkaar af. Het park hoort bij het landhuis Toorenvliedt dat in de 18e eeuw is gebouwd. Het staat nog even parmantig en fier tussen het groen als toen. In WOII was het landhuis de Duitse commandopost voor Walcheren en de Bevelanden. In het park zelf zijn veel bunkers aangelegd en ook die zijn nog grotendeels intact. Er is een thematische wandeling langs deze bunkers gerealiseerd door Stichting Bunkerbehoud.  Voor kinderen is er een speurtocht door het park waarbij ze gaandeweg alle bunkers ontdekken.

Lees meer 

 

Landgoed Ter Hooge: een andere wereld

 

Aan de rand van de stad en op loopafstand van Toorenvliedt ligt Landgoed Ter Hooge. Een bijzondere buitenplaats in veel opzichten, want het landgoed is al in de 13e eeuw aangelegd. Het kasteeltje dat zo uit de middeleeuwen lijkt te stammen, is echter pas in de 18e eeuw gerealiseerd, samen met een aantal bijgebouwen zoals een orangerie. Alle gebouwen in het park worden bewoond en zijn niet toegankelijk voor publiek, maar door het park zelf en het naastgelegen natuur- en poldergebied lopen wel vrij toegankelijke wandelpaden. In het park vind je vijvers, bomen en een mooie weide met uitzicht op het kasteel. Tip: in het voorjaar staat het bos vol fluitenkruid en is het park nog mooier dan anders.

 

Sint Laurense Weihoek: weidevogelgebied aan de rand van de stad

 

Met vochtige weilanden en ondiepe plassen en greppels is de Sint Laurense Weihoek een weidevogelgebied bij uitstek. Het gebied is een pleisterplaats voor doortrekkende vogels zoals wulpen, regenwulpen, grutto's, bosruiters, kemphanen, zilver- en goudplevieren, kleine zilverreigers, lepelaars en af en toe een zomertaling. Er worden geregeld ook schaarse soorten gezien zoals morinelplevier, steltkluut, grauwe franjepoot en witvleugelstern.
www.hetzeeuwselandschap.nl