Geboortehuis Etty Hillesum

Op 15 januari 1914 werd de Joodse dagboekschrijfster Etty Hillesum in het statige herenhuis aan het Molenwater 77 in Middelburg geboren. In dit huis begon Etty aan haar korte leven dat gekenmerkt werd door enerzijds oorlog en vervolging, anderzijds was het een leven vol schoonheid, literatuur, kunst, hoop, geloof en liefde. 

 

In het huis waar Etty Hillesum op 15 januari 1914 werd geboren presenteren wij op een interactieve manier het levensverhaal van de dagboekschrijfster in de context van de geschiedenis. De tentoonstelling bestaat uit een thematische presentatie waarin de innerlijke groei van Etty Hillesum wordt gepresenteerd en in verbinding/dialoog wordt gebracht met de historische- en lokale context. Etty’s visie en haar ideeën ten aanzien van de oorlog en het antisemitisme staan centraal en deze worden gekoppeld aan de situatie in de Zeeuwse hoofdstad en haar Joodse gemeenschap.

 

Etty Hillesum werd in 2017 uitgeroepen tot grootste Middelburger aller tijden. Dat is niet zomaar! Met haar dagboeken en Westerborkbrieven heeft zij een niet te onderschatte historisch document nagelaten dat een bijzondere rol inneemt binnen de getuigenissen van de Sjoa.