Galerie De Vier Gemeten

Sinds juli 1996 is galerie/kunsthandel 'De Vier Gemeten' gevestigd in het oude stadscentrum van Middelburg. Aanvankelijk in het smalste pandje van deze stad, in een voormalige poortwoning die toegang gaf tot vier gemeten grond. Sinds december 2000 in een ruimer 18e eeuws pand, op nr 50 naast het inmiddels gesloten (maart 2010) hoofdpostkantoor, nu de mensa van University College Roosevelt (Common House Elliott), aan de Lange Noordstraat.

 

Eigenaar, oud-zeeloods en kunstverzamelaar Joost Jan (J.J.) Bakker (Eindhoven,1945) heeft zijn hart niet alleen aan de zee verpand, maar sinds de jaren zeventig ook aan de Zeeuwse, Vlaamse en Hollandse schilders die in de jaren 1900-1960 op Walcheren woonden en werkten of er regelmatig kwamen. Met name het eiland Walcheren, de tuin van Zeeland, was een lustoord voor beeldende kunstenaars. Speciaal die eerste helft van de 20e eeuw heeft de grote belangstelling van Joost Bakker. Hoewel… ook het heden zijn interesse heeft, gezien de jaarlijkse tentoon-stellingen van hedendaagse Zeeuwse beeldende kunstenaars in zijn galerie.
Zo zijn de bekende kinderboeken schrijver/illustrator Wim Hofman (1941) en de Middelburgse-New Yorker de fijnschilder Leendert van der Pool (1945) vertegenwoordigd in zijn galerie.