Archief

Mijn Middelburg: Rijk-Jan Koppejan

Mijn Middelburg: Rijk-Jan Koppejan

Voor de rubriek 'Mijn Middelburg' dit keer een interview met Rijk-Jan Koppejan. Rijk-Jan is voorzitter van de sterrenwacht en tevens mede-eigenaar van de La Vaca-winkels in Middelburg. 

 

Toen Rijk-Jan als kind met het gezin in de auto terugkwam van een dagje buiten de provincie speelden ze altijd "wie als eerste de lange Jan kan zien". Vanaf de A58 richting Walcheren net voor de Sloedam zie je de toren verschijnen. Deze bakermat van de stad speelt dus van kinds af aan een belangrijke rol in zijn leven.

 

Rijk-Jan vindt het fijn dat Middelburg een provinciestad is en geen grootstad, het is een kleine stad met een stedelijk allure. In de zomer ben je meer anoniem en in de winter kom je veel bekenden tegen. Een heerlijke afwisselingen in de seizoenen. Middelburg vindt hij een fantastische uitvalsbasis om naar de kust te gaan. Je bent er in twintig minuten op de fiets. Niet alleen het strand, maar ook het Veerse meer en Oranjezon zijn vlakbij en de moeite waard! 

 

Samen met zijn compagnon Henk-Jobse is hij eigenaar van La Vaca Interieur, een woonwinkel en La Vaca Kreatief, een winkel met naaimachines, naaigaren, stofjes etc. De naam is afkomstig uit in de tijd dat de vader van Henk-Jobse er koeienhuiden verkocht. 

Maar Rijk-Jans grote passie is nog steeds de sterrenwacht. 

 

De Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen is in Middelburg opgericht in 1967. De sterrenwacht heeft op het Noordbolwerk gestaan en aan de Herengracht. Sinds enkele jaren zit de sterrenwacht - die flink is uitgebreid met een museum over de uitvinding van de telescoop namelijk het Hans Lipperheymuseum - pal achter het stadhuis aan de Helm 3. De sterrenwacht doet voornamelijk dienst als een educatieve instelling. Het hele jaar door komen er vooral veel schoolklassen en op vrijdagavonden is het toegankelijk voor het publiek. 

 

De top 3 van Rijk-Jan zijn lievelingsplekken in Middelburg en omgeving:

De kruidentuin van de abdij met de kloostergangen. Hier ervaar je rust midden in de stad en je kunt vanaf dit punt ook de Lange Jan zien. Een echt authentiek stukje van de stad. (Zie foto)

De omgeving rond de Spijkerbrug met pakhuizen uit de VOC-tijd.

De Manteling met Kasteel Westhove in Oostkapelle. In het bos bij Oostkapelle is een observatorium voor medewerkers van de sterrenwacht. Als het helder is, zit Rijk-Jan daar te observeren. Er is veel minder lichtvervuiling en de rust en donker die je daar nog ervaart zijn 'schitterend'. Het is één van de donkerste plekken van Nederland waar je nog goed de sterrenhemel kunt zien.