Archief

Mijn Middelburg: Jeanine Speelman - 't Poorthuys

In de rubriek ‘Mijn Middelburg’ vertellen Zeeuwen waar ze jou mee naar toe zouden nemen bij een bezoek aan Middelburg en omstreken. Deze keer gingen we op bezoek bij Jeanine Speelman. Sinds september 2020 is zij de nieuwe eigenaresse van B&B ’t Poorthuys.

Tijdens de start van haar nieuwe avontuur kon Jeanine meteen haar creativiteit in de strijd gooien. “In de periode dat ik ’t Poorthuys overnam begon Nederland weer langzaam op slot te gaan. Heel vervelend, maar het maakte ook nieuwe ideeën los. Toen onze gasten niet meer naar restaurants konden gaan en wij onze eetzaal moesten sluiten, zijn we bijvoorbeeld gaan werken met picknickmandjes. De gasten konden de mandjes zelf ophalen en meenemen naar hun kamer. Na het eten konden zij de mandjes weer in de hal zetten.” Natuurlijk lette Jeanine in deze periode extra goed op haar gasten maar het is wel een rare start geweest.

 

Saamhorigheid

In de eerste maanden na haar verhuizing naar Middelburg leerde Jeanine Middelburg kennen als een saamhorige stad. “Binnen de horeca merkte ik direct dat iedereen bereid is om elkaar te helpen. Ik hoefde me maar één keer voor te stellen en het voelde al goed. Ik heb daardoor meteen leuke creatieve samenwerkingen kunnen opzetten met verschillende collega’s. Bijvoorbeeld op het gebied van afhaalmenu’s. Het leuke was dat soms de restauranteigenaren zelf waren die het eten kwamen brengen. Zo heb ik in een korte tijd toch kennis kunnen maken met veel collega’s en buurtbewoners.”

 

De 3 tips van Jeanine

-         Verdwalen in de stad: “Wat ik ’s winters vooral gedaan heb is ronddwalen in de stad. Ik zeg ook vaak tegen mijn gasten: ‘verdwaal lekker’. En dan bedoel ik vooral de zijstraatjes in het centrum. Ga eens langs bij de tweedehandswinkels en de boetiekjes, want de C&A, Hema en H&M kan je ook in een andere stad vinden. In de zijstraten zitten de leuke winkeltjes en restaurantjes die je normaal niet zo snel tegen zou komen. Ook een rondje over de bolwerken is een aanrader!”

-         De Koepoort: “De Koepoort is één van de laatst overgebleven stadspoorten van Nederland. De Koepoort exploiteren wij via de B&B. De Koepoort is vroeger ook al bewoond geweest, tot twee jaar geleden, toen zijn er twee vakantie appartementen gerealiseerd. We hebben nog maar zeven stadspoorten in Nederland, maar er is er geen één bewoond geweest zoals de Koepoort in Middelburg. En nu kun je er dus zelfs in slapen!”

-         Atelier – 26: “Johan van Kaam en Margo Wisse maken schilderijen met Zeeuwse kledendracht als hoofdthema. Daar hebben wij zelf ook veel kunst van in huis. Het atelier zit aan de Seissingel. Het zijn hele gastvrije mensen en ze maken zeer mooie kunstwerken!”