Archief

Maria tipt: 't Vliegende Hert

Dit voorjaar delen de stadsgidsen van Tourist Info Middelburg een aantal verborgen tips over de stad op Instagram. Een bijzonder detail waar je misschien wel aan voorbij zou zijn gelopen. Een beeld, een gevelsteen, een boom,  de naam van een pand: hoe kleiner hoe leuker! Deze editie is het de beurt aan Maria, die vertelt over een Middelburgs VOC-schip dat 18 kilometer voor de Vlissingse kust ten onder ging door een zandbank.

In de Nieuwstraat in Middelburg (komende vanaf Bierkaai) staat een huis aan de rechterkant naast de steeg met de naam "'t Vliegend Hert".  De  naam is afkomstig van het een VOC-schip (gemaakt in Middelburg)  met een bijzonder verhaal.  Op weg naar Oost-Indië ging het schip 18 kilometer voor de Vlissingse kust ten onder, doordat het op een zandbank voer.

 

Op 3 februari 1735 vertrok het schip, onder leiding van schipper Cornelis van der Horst, vanuit Rammekens naar Oost-Indië. Samen met haar gelijktijdig uitgevaren zusterschip de Anna Catharina. Beide schepen werden verrast door de zandbank en sloegen lek, waarbij alle opvarenden om het leven kwamen. Naar aanleiding van deze tegenslag voor de VOV maakte de toenmalige eigenaar van het Beeldenhuis in Vlissingen, Johan van Westerwijk,  rijk geworden door de aandelen VOC en bewindvoerder van de WIC, een einde aan zijn leven. Waarschijnlijk omdat hij zeer veel geld had belegd in het schip.

 

Het scheepswrak van 't Vliegend Hert is in 1981 ontdekt. Hierbij werden onder meer 2000 gouden dukaten en 5000 zilveren realen gevonden. Maar ook loden containers met ingeblikte tabak, ansjovis en kaas. Het wrak van de Anna Catharina met een lading zilveren muntgeld is nog niet teruggevonden. Veel spullen die zijn teruggevonden zijn te bezichtigen in het Zeeuws Maritiem muZEEum in Vlissingen.