Archief

Four Freedoms Awards 2022

Op 21 april zijn de Four Freedom Awards in Middelburg. Rondom deze ceremonie worden er het hele jaar door evenementen georganiseerd. Van concerten en lezingen tot verschillende tentoonstellingen.  Al deze evenementen hebben één ding met elkaar gemeen: ze vertellen een verhaal over vrijheid.

Elk jaar worden de Roosevelt Four Freedoms Awards uitgereikt aan mannen, vrouwen en organisaties die op inspirerende wijze invulling geven aan de Vier Vrijheden van Franklin D. Roosevelt: Vrijheid van meningsuiting, Vrijheid van godsdienst, Vrijwaring van gebrek en Vrijwaring van vrees. De Roosevelt Foundation in Middelburg en de Franklin and Eleanor Roosevelt Institute in New York werken samen om iedereen, waar ook ter wereld, te motiveren zelf invulling aan de woorden van Roosevelt te geven.

 

Meer over de Roosevelt Four Freedoms

Op 6 januari 1941 hield president Franklin Delano Roosevelt zijn 'State of the Union', waarin hij het Amerikaanse congres, en daarmee het Amerikaanse volk, opriep niet afzijdig te blijven van de strijd in Europa. Hij riep Amerika en de bondgenoten niet op om te strijden tegen iets, maar voor iets, namelijk: het herstel van de democratische waarden, de 'Four Freedoms'. In zijn toespraak zei Franklin Roosevelt dat democratie alleen tot bloei kan komen als mensen, overal ter wereld, het recht hebben op vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst en gevrijwaard zijn van gebrek en van vrees. Na de dood van Franklin Roosevelt werden de Four Freedoms door de inspanningen van zijn vrouw, Elanor Roosevelt, opgenomen in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Die verklaring werd op 10 december 1948 door de VN aangenomen.

 

Wilt u meer weten? Klik hier