Notice: Undefined index: HTTP_USER_AGENT in /home/dedrvhy27/domains/uitinmiddelburg.nl/public_html/templates/uitinmiddelburg.nl/blocks/head.php on line 23
Bezienswaardigheden
Back zien & doen bezienswaardigheden
Bezienswaardigheden
Bezienswaardigheden

Middelburg staat bekend om haar monumentale rijkdom. Soms torent het boven de stad uit, soms zit in het in de kleinste details. Een wandeling door Middelburg levert altijd karakteristieke plaatjes op. Wilt u er zeker van zijn dat u de mooiste plekjes te zien krijgt? Kijk dan eens bij de Middelburgse stadswandelingen.

De Middelburgse abdij is een van de mooiste historische plekken van Middelburg en een heerlijke plaats om op een bankje te genieten. Het ronde gebouw, met in het midden een schilderachtig plein, is gebouwd in de 12e eeuw. Toen kende Middelburg een groot religieus centrum. Het complex ligt in het midden van de stad en telt vier grote torens, een kleine toren, diverse mooie poorten en prachtige glas-in-loodramen.

Midden in het schitterende historische centrum van Middelburg torent Abdijtoren de Lange Jan boven de stad uit. Prachtig om van buiten te bezichtigen, maar ook van binnen te beklimmen! De Lange Jan telt 207 treden, maar het uitzicht is deze inspanning dubbel en dwars waard. De toren van de Lange Jan is 90,5 meter lang. Daarmee is het de op twee na hoogste toren van Nederland! Op heldere dagen kun je vanaf de Lange Jan zelfs de omringende Zeeuwse eilanden zien.

De Kloveniersdoelen is een monument aan de Pottenbakkerssingel, tegenover de Middelburgse Langeviele. Het is gebouwd in 1607. De Doelen was de oefenruimte van de Kloveniers (schuttersleden die met de bus schoten). In de Franse tijd was het een militair hospitaal. Onlangs werd bekend dat Cinema Middelburg zich in het pand zal vestigen.

De rijk versierde barokke koepelkerk uit 1667 is de eerste protestantse kerk in Middelburg en één van de vier koepelkerken van Nederland. Opvallend detail is het gebeeldhouwde skelet boven de hoofdingang, een memento mori als verwijzing naar de sterfelijkheid van mensen. De financiën voor de bouw kwamen overigens voor een groot deel uit extra belasting op bier en wijn.

In 2009 werd het laatgotische Middelburgse stadhuis uitgeroepen tot het op een na mooiste gebouw van Nederland. Het ruim vijfhonderd jaar oude monument op de Markt is zes dagen per week te bezoeken voor interessante rondleidingen. Het stadhuis, tegenwoordig onderwijslocatie voor de Roosevelt Academy, vormt nog altijd een van de grote trekpleisters van Middelburg. Er worden zes dagen in de week rondleidingen gehouden.

Op het Damplein, met aangrenzend de Dam en het Prins Hendrikdok, zijn de sporen van een rijk handelsverleden nog ruimschoots aanwezig. Hier vind je meer dan 50 rijksmonumenten.

Waar vroeger de Middelburgse verdedigingswerken gevestigd waren, liggen nu de bolwerken van Middelburg. Met een totale afstand van 4 kilometer is het een van de langste parken van Nederland. De groene wandelroute wordt onder meer versierd door kastanjebomen, wilgen en elzen. De bolwerken zijn gelegen aan het water van de Middelburgse vest.

Op de plaats van de huidige Doopsgezinde Kerk bevond zich in de 18de eeuw het huis van de patriotsgezinde dokter Lucas van Steveninck. In 1787 werd het door het Oranjegezinde volk met de grond gelijkgemaakt, waarbij zelfs een kanon van een VOC jacht werd gebruikt! Honderd jaar later verrees er een kerkgebouw in eclectische stijl, met neo-renaissance invloeden, ontworpen door de Haagse architect K. Stoffels. De Mennonieten of Doopsgezinden die sinds 1630 aan de Hoogstraat kerkten namen het gebouw in 1889 in gebruik.

De Engelse Kerk is een overblijfsel van het Cellebroedersklooster. Tussen 1471 en 1484 vestigden de Cellebroeders zich in Middelburg. Achter het stadhuis bouwden ze een klooster en een kapel. Hun voornaamste taak was het ter aarde bestellen van de doden. Van 1592-1629 was de kapel van het klooster ingericht als tapijtwerkplaats. In 1629 werd de kapel als kerk van de Engelse Gemeente in gebruik genomen.

De Gasthuiskerk werd gebouwd in 1493-1494 als kapel van het Sint Barbaragasthuis. Voordat het gebouw na de Reformatie bestemd werd tot Nederlands Hervormde Kerk (1589-1798) was het 10 jaar in gebruik bij Engelse kooplieden. Van 1798 tot 1846 kerkten Rooms-katholieken in deze kerk. Sinds 1846 is het kerkgebouw in gebruik bij de Christelijke Gereformeerden.

Pagina 1 van 2