Stadspark Molenwater

Stadspark Molenwater is een prachtig park om een middag te vertoeven. Het park heeft een ruim grasveld. heeft tal van bomen, bloemen en planten, een bijenhotel en amfibieschalen voor de rugstreeppad. En er is die spiegelvijver met de fontein, waar je omheen kunt zitten. Daarnaast zijn er door het park verspreid nog meer zitmogelijkheden. Voor een hapje en drankje kan iedereen terecht bij snackbar het Smulhoekje, dat ook een terras heeft of je neemt je eigen eten en drinken mee. Het Molenwaterpark is een park voor alle mensen. 

 

Het park heeft slingerachtige looppaden waarmee je alle delen van het park kunt verkennen. Er zijn verschillende speelplekken voor kinderen, ook aan het water en bij de wadi’s. In het midden van het park is een lichte verhoging gecreëerd waardoor hoogteverschillen ontstaan. 

Innovatief waterbeheersysteem

Wat menigeen niet weet, is dat in deze groene stadsoase een innovatieve oplossing is gevonden voor al het regenwater dat in het stadspark en in de buurt valt. De spiegelvijver en de wadi’s zijn onderdeel van een innovatief waterbeheersysteem dat zorgt voor duurzame wateropvang. Het regenwater dat in de buurt of in het park valt wordt in de vijver of in de wadi’s, die aan de rand van het park liggen, gebufferd. In totaal heeft het park maar liefst 2.000 m3 aan ruimte om water vast te houden en tijdelijk te bergen. Om een idee te krijgen hoeveel dat is: Dat zijn maar liefst 20.000 regentonnen van 100 liter, die bij hevige regenbuien het riool dus niet belasten. Ook zorgt het park hierdoor voor verkoeling in de stad tijdens de hitte.

 

De cirkel is hiermee eigenlijk weer rond. Met deze innovatieve waterberging komt het Molenwater weer terug bij zijn oude functie. In de 14e eeuw werd het Molenwater namelijk gegraven als opvangbekken voor overtollig water uit de grachten en de rivier de Arne. Nu heeft de waterberging een moderner jasje gekregen, waarmee het Molenwaterpark klaar is voor de toekomst.

 

 

 

Binnenkort op deze locatie: