Abdij

De Middelburgse abdij is een van de mooiste historische plekken van Middelburg en een heerlijke plaats om op een bankje te genieten. Het ronde gebouw, met in het midden een schilderachtig plein, is gebouwd in de 12e eeuw. Toen kende Middelburg een groot religieus centrum. Het complex ligt in het midden van de stad en telt vier grote torens, een kleine toren, diverse mooie poorten en prachtige glas-in-loodramen.

 

Het complex is meerdere malen gerestaureerd. Als laatste na de verwoestingen door het vergeten bombardement op Middelburg van 17 mei 1940. Onderdeel van de Abdij vormen de abdijtoren, de Lange Jan genoemd, en twee kerken, de Koorkerk en de Nieuwe Kerk. Een rondleiding door de gangen en kerken van de abdij maakt deel uit van de stadswandelingen.

 

Anno nu is het Zeeuws Museum in een gedeelte van de abdij gevestigd. Hier is tevens een brasserie met terras te bezoeken (waarvoor men geen museumkaartje nodig heeft). Een ander deel van de abdij wordt gebruikt voor kantoorruimten van de Provincie Zeeland.