VOC Dagen: Symposion Middelburgs Wijnfestival

In de prachtige entourage van het Oude stadhuis, waar je lijkt terug te keren naar de sfeer van de Late Middeleeuwen, vindt het wijnfestival plaats. Voor de liefhebbers, voor de beginners op de wijnmarkt, voor de expert, voor iedereen is er een mogelijkheid om zijn favoriete wijn te ontdekken.

 

Vakantiegangers die terug verlangen naar hun Franse, Italiaanse of Spaanse wijntjes, je kunt wijnen proeven of een wijn per glas drinken. Er is keuze uit méér dan honderd wijnen in de schitterende burgerzaal. Aan elke wijntafel staat een expert die u advies kan geven over het bouquet, de smaak en het karakter van de wijn.

 

Zin in iets bij de wijn: er zijn heerlijke oesters te koop. De experts kunnen u adviseren welke wijn bij oesters past. Dat geldt ook voor heerlijke kazen en hammen. Voor de liefhebbers van desserts, zijn er dessertwijnen, eventueel in combinatie met Zeeuwse chocola.

 

Symposion 20 oktober

19.00 – 19.30

Burgerzaal stadhuis open

19.30 – 19.35

Opening van het festival door wethouder Chris Simons

19.35 – 19.40

Welkom (en begeleiding van de avond) door prof. dr. Arjan van Dixhoorn, bijzonder hoogleraar University College Roosevelt, leerstoel ‘de geschiedenis van Zeeland in de wereld’

19.40 – 20.30

drs. Mariëlla Beukers: De route van de wijn. Tienduizend jaar wijngeschiedenis.

Al millennia lang wordt er wijn gemaakt. Voordat de wijn naar het ‘westen’ kwam, had de drank er al duizenden jaren opzitten. In West-Europa echter beleefde wijn haar hoogtepunten. Een geschiedenis van Europa kan makkelijk geschreven worden vanuit het standpunt van de wijn. In De route van de wijn neemt Mariëlla Beukers u mee van de wieg van de wijnbouw tot de havens aan de Noordzee. Van wijn in amforen naar wijn in vaten en flessen. En van de zure dorstlessers van Romeinse legionairs naar de feestmalen van koningen en keizers. Wat waren dat voor wijnen, die eeuwenlang gedronken werden? En welke wijnen waren hier, in de Lage Landen populair? Wat was nu die beroemde Rijnwijn, en wanneer werd Bordeaux eigenlijk bekend. Een boeiende rondreis door het rijk van de wijn, met smakelijke anekdotes en spannende verhalen.

20.30 – 20.40

Calvin Curry (student University college Roosevelt): Historical narratives as a tourism product.

A city like Middelburg has an interesting history and hidden stories. How can we turn historical narratives into attractive tourism products so that it can be used in positioning and profiling a city. A report on experiential and explorative research.

20.40 – 20.50

Simone Landman (student University college Roosevelt): wijnhandel en wijnvaart tussen La Rochelle en Middelburg

Soms zijn er onverwachte juweeltjes in de geschiedschrijving te vinden. Een daarvan voor Middelburg is de geschiedenis van de handel tussen La Rochelle, een havenplaats in Zuidwest Frankrijk en Nederland (vooral Zeeland, Middelburg en Arnemuiden) over de periode 1423 en 1585. Notariële aktes laten zien wat de bestemming was, de lading, de koopman, de reder en de schipper. Een verslag van voorlopige resultaten.

20.50 – 21.30

dr. Gerard van Keken (Smaek van Zeêland/Merkwaardige Identiteit): Middelburg Historische Wijnstad

Middelburg heeft een interessante geschiedenis als wijnstad. Die geschiedenis kent een bloeiperiode al ver voor de VOC, de late middeleeuwen. Middelburg als centrale plaats in de Schelderegio werd een belangrijke stapelplaats voor de wijn die uit (Zuidwest-)Frankrijk werd ingevoerd. Maar ook in de periode daarna was wijn nog steeds een belangrijk import (kaap)product. Tal van monumenten, verdwenen gebouwen, hun namen, personen en andere relicten kunnen het verhaal vertellen van Middelburg als historische wijnstad.

21.30 – 21.45

Vragen

21.45 – 22.30

Napraten met een wijntje (of iets anders)

drs. Mariëlla Beukers, historicus en vinoloog. Wijnschrijver en auteur van Wijn van eigen bodem. Daarnaast publiceerde zij diverse artikelen op het gebied van de wijngeschiedenis van Nederland. Recent droeg zij bij aan Puntneuzen en kersenpitten, een boek van Jeroen Thijssen en Lizet Kruyff over de keuken en recepten uit de tijd van Jeroen Bosch. Mariëlla zal in 2017 een bijzondere digitale publicatie lanceren over de lange geschiedenis die Nederlanders met wijn hebben.

 

Programma VOC-Dagen

 

Donderdag 20 oktober:

19:30 uur tot 22:30 uur Locatie: Stadhuis aan de markt in de Burgerzaal

Symposion

19.30 – 19.35 Opening van het festival door Chris Simons

(zaal open om 19:00 uur)

19.35 – 19.40 Welkom (en begeleiding van de avond) door prof. dr. Arjan van Dixhoorn, bijzonder hoogleraar University College Roosevelt, leerstoel ‘de geschiedenis van Zeeland in de wereld’

19.40 – 20.30 drs. Mariëlla Beukers: De route van de wijn. Tienduizend jaar wijngeschiedenis.

20.30 – 20.40 Calvin Curry (student University College Roosevelt): Historical narratives as a tourism product.

20.40 – 20.50 Simone Landman (student University College Roosevelt): wijnhandel en wijnvaart tussen La Rochelle en Middelburg

20.50 – 21.30 dr. Gerard van Keken (Smaek van Zeêland/Merkwaardige Identiteit): Middelburg Historische Wijnstad

21.30 – 21.45 vragen

21.45 – 22.30 Napraten met een wijntje (of iets anders)

Entree 5 euro. Aanmelden via de website www.middelburgwijnfestival.nl

 

 

Vrijdag 21 oktober:

16:00 uur locatie: Maisbaai

Aankomst schip Halve Maen

 

 

Zaterdag 22 oktober:

10:00 uur tot 20:00 uur Locatie: Maisbaai

Schip Halve Maen open voor publiek

De replica van het VOC schip de Halve Maen komt enkele dagen in de haven aan de Maisbaai te liggen. Het VOC schip is zaterdag en zondag open voor publiek.

Het schip is gratis toegankelijk voor het publiek waarbij de bemanning, tijdens een 10 minuten durende gratis rondleiding, uitleg zal geven over de geschiedenis van het schip. Openingstijden voor het publiek zijn zaterdag van 10.00 tot 20.00 uur en zondag van 10.00 tot 18.00 uur.

.

 

12:00 uur tot 20:00 uur locatie: Maisbaai

Authentieke Molukse Indonesische hapjes met een Zeeuwse Touch i.s.m Sterrenchef Syrco Bakker

Zaterdag en zondag vindt er bij het schip een culinair evenement plaats. Sterrenchef Syrco Bakker van restaurant Pure-C maakt samen met plaatselijke Molukse dames authentieke hapjes uit de Indonesische/Molukse keuken met een Zeeuwse touch. Dit culinair bijzondere evenement vindt plaats op zaterdag 22 en zondag 23 oktober van 12.00 tot 20.00 uur. De gerechten worden in de tent bij de boot op de Maisbaai uitgeserveerd. Ook is VOC thee en koffie in de tent aanwezig.

 

 

12:00 uur tot 20:00 uur Locatie: Stadhuis aan de markt

Wijnfestival

Entree volwassenen 5 euro (1 consumptie inbegrepen)

Entree personen onder de 18 2,50 (1 consumptie inbegrepen)

 

Donderdag 20 oktober begin het vierdaagse wijnfestival. Tijdens dit festival leert u meer over de grote betekenis van de wijnhandel voor de Middelburgse historie en kunt u workshops bezoeken in het stadhuis, een rondleiding door het stadhuis krijgen, en vele wijnen proeven in de Burgerzaal van het stadhuis.

 

12:00 uur tot 20:00 uur Locatie: Stadhuis aan de Markt

Kennismaking met het Middelburgs Cultuur Historisch Museum in oprichting

In het stadhuis wordt tijdens het wijnfestival ook het burgerinitiatief voor een Middelburgs cultuur historisch museum gepresenteerd. Met voorwerpen uit de rijke geschiedenis van Middelburgse maar ook met moderne kust zal een impressie worden gegeven van de ideeën rondom dit museum in oprichting. Het museum is voornemens ook allerlei activiteiten te gaan organiseren. Het naar Middelburg halen van het VOC schip de Halve Maen is een van deze activiteiten.

 

 

Wijnwandelroute

Tussen de haven van de Maisbaai en het stadhuis is een wijnwandeling uitgezet. De route ligt klaar bij het VOC schip en op het stadhuis. U kunt ook met een gids de wandeling op zaterdag 22 oktober en zondag 23 oktober lopen.

 

Tijden worden vermeld op de website www.middelburgwijnfestival.nl

en in het programmaboekje

 

14:00 uur

Afschieten kanon bij havenkantoor aan de Maisbaai

 

Diverse activiteiten op het water.

 

 

Zondag 23 oktober

10:00 uur tot 18:00 uur Locatie: Maisbaai

Schip Halve Maen open voor publiek

De replica van het VOC schip de Halve Maen komt enkele dagen in de haven aan de Maisbaai te liggen. Het VOC schip is zaterdag en zondag open voor publiek.

Het schip is gratis toegankelijk voor het publiek waarbij de bemanning, tijdens een 10 minuten durende gratis rondleiding, uitleg zal geven over de geschiedenis van het schip. Openingstijden voor het publiek zijn zaterdag van 10.00 tot 20.00 uur en zondag van 10.00 tot 18.00 uur.

.

 

 

12:00 uur tot 18:00 uur locatie: Maisbaai

Authentieke Molukse Indonesische hapjes met een Zeeuwse Touch i.s.m Sterrenchef Syrco Bakker

Zaterdag en zondag vindt er bij het schip een culinair evenement plaats. Sterrenchef Syrco Bakker van restaurant Pure-C maakt samen met plaatselijke Molukse dames authentieke hapjes uit de Indonesische/Molukse keuken met een Zeeuwse touch. Dit culinair bijzondere evenement vindt plaats op zaterdag 22 en zondag 23 oktober van 12.00 tot 20.00 uur. De gerechten worden in de tent bij de boot op de Maisbaai uitgeserveerd. Ook is VOC thee en koffie in de tent aanwezig.

 

 

12:00 uur tot 18:00 uur Locatie: Stadhuis aan de markt

Wijnfestival

Entree volwassenen 5 euro (1 consumptie inbegrepen)

Entree personen onder de 18 2,50 (1 consumptie inbegrepen)

 

Donderdag 20 oktober begin het vierdaagse wijnfestival. Tijdens dit festival leert u meer over de grote betekenis van de wijnhandel voor de Middelburgse historie en kunt u workshops bezoeken in het stadhuis, een rondleiding door het stadhuis krijgen, en vele wijnen proeven in de Burgerzaal van het stadhuis.

 

12:00 uur tot 18:00 uur Locatie: Stadhuis aan de Markt

Kennismaking met het Middelburgs Cultuur Historisch Museum in oprichting

In het stadhuis wordt tijdens het wijnfestival ook het burgerinitiatief voor een Middelburgs cultuur historisch museum gepresenteerd. Met voorwerpen uit de rijke geschiedenis van Middelburgse maar ook met moderne kust zal een impressie worden gegeven van de ideeën rondom dit museum in oprichting. Het museum is voornemens ook allerlei activiteiten te gaan organiseren. Het naar Middelburg halen van het VOC schip de Halve Maen is een van deze activiteiten.

 

 

Wijnwandelroute

Tussen de haven van de Maisbaai en het stadhuis is een wijnwandeling uitgezet. De route ligt klaar bij het VOC schip en op het stadhuis. U kunt ook met een gids de wandeling op zaterdag 22 oktober en zondag 23 oktober lopen.

 

Tijden worden vermeld op de website www.middelburgwijnfestival.nl

en in het programmaboekje

 

14:00 15:00 en 16:00 Kade Maisbaai

Speakerscorner

Historisch onderzoeker Leo Balai en studenten vertellen hun verhaal over het VOC verleden.

 

 

Maandag 24 oktober

Vertrek schip Halve Maen

 

Zie voor meer informatie: www.middelburgwijnfestival.nl