Actueel

Welkom in het andere Middelburg

De wereld ziet er even wat anders uit, maar Middelburg heet u nog altijd van harte welkom. Met goede voorzorgsmaatregelen en mooie lokale initatieven zorgt de stad dat u zich hier veilig, welkom en thuis voelt. 

 

Winkeliers

 

De Middelburgse winkeliers nemen allemaal hun verantwoordelijkheid om de veiligheid van ons allemaal te waarborgen. Bijvoorbeeld door spatschermen, het creëren van 1,5 meter afstand, het managen van het aantal bezoekers en het beschikbaar stellen van desinferende handgel. Veel winkels hanteren aangepaste openingstijden. Het doel is dat deze tijden steeds verder verruimd worden om de spreiding van het winkelend publiek te waarborgen.


De winkelstraten


Dankzij inspanningen van de gemeente Middelburg en de ondernemersvereniging (VOM) wordt de toegankelijkheid van de winkelstraten verbeterd. Ruimte te creëren voor de bezoekers van winkelstraten en pleinen is hierbij het uitgangspunt. De door de ondernemers geplaatste plantenbakken in de Langeviele zullen tijdelijk worden verwijderd. Ook overige obstakels zullen, indien mogelijk, worden verwijderd. Daarnaast gaan we de overlast van fietsers, fietsparkeerders, bevoorrading en overig (auto)verkeer in de winkelstraten en op pleinen te beperken.

Op donderdag en zaterdag worden er van 10.00  tot 17.00 uur met behulp van stewards bij de belangrijkste toegangswegen naar het centrum de fietsende bezoeker vragen om alternatieve routes gebruik te maken en de fiets te parkeren op het Zusterplein of andere daarvoor in overleg met de gemeente te realiseren extra fietsparkeerplaatsen. 

Terrassen, cafés, restaurants

 

Als het virus onder controle blijft, is het de bedoeling dat per 1 juni het volgende wordt toegestaan:

  • Terrassen met zitplaatsen waarbij 1,5 meter afstand tot elkaar wordt gehouden;

  • Bioscopen, restaurants en cafés, en culturele instellingen (zoals concertzalen en theaters), mogen open, onder voorwaarden:  

    • een maximum van 30 personen en 1,5 meter afstand (voor bioscopen geldt het maximum van 30 per zaal)
    • bezoekers moeten reserveren
    • in een gesprek vooraf tussen ondernemer en klant wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert.

 

Nachtverblijf


Alle typen accommodaties mogen vanaf 15 mei verhuurd worden. Voorwaarde is wel dat de huurders van de accommodatie geen gebruik hoeven te maken van gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen. Particulieren, hotels, pensions en B&B’s mogen per 15 mei alle slaapplaatsen verhuren. Voor overige categorieën bedrijfsmatige verhuur geldt dat zij 50 % van hun toeristische slaapplaatsen mogen verhuren. Deze slaapplaatsen moeten zij dagelijks registeren in het registratiesysteem. Slaapplaatsen die niet in de categorie toeristisch verhuur vallen (zie vraag 27) vallen buiten de 50% regel en hoeven niet geregistreerd te worden. Lees meer op de website van Veiligheidsregio Zeeland 

 

Musea

Musea mogen open als bezoekers kaartjes vooraf kopen, zodat er gestuurd kan worden op de 1,5 meter afstand.

 

Ruimte


Middelburg is van zichzelf al een stad waar u altijd de ruimte vindt. Op de prachtige pleinen, in bloeiende parken en in de verstilde monumentale straatjes. Ook voor wie op dit moment alleen maar buiten wilt zijn is er eindeloos veel moois te zien. Wandelend langs prachtige monumenten, oude pakhuizen en middeleeuwse straatjes dwaalt u door de veelbewogen historie van de stad. Onderweg nemen verstilde pleintjes, verborgen steegjes, grootse monumenten en oude koopmanshuizen u mee naar andere tijden.

 

Nuttige websites omtrent Corona in Zeeland

 

Veiligheidsregio Zeeland