Actueel

Welkom in het andere Middelburg

De zomer van 2020 wordt een bijzondere. We kunnen samen genieten van wat er allemaal kan in onze binnenstad, en doen dat op een bewuste manier. Zo houden we het gezellig en blijven we verspreiding van het coronavirus tegengaan.

 

Beste moment

 

Op donderdag en zaterdag is het meestal druk in de binnenstad. Kom op een andere dag om drukte te vermijden.


Beste plek

 

Middelburg is prachtig, ook buiten de winkelstraten. Sla de mooie achterafstraatjes, parken en pleintjes vooral niet over. Is het u even te druk in de stad? Vlak buiten hartje centrum wachten de mooiste plekken erop om ontdekt te worden. Bijvoorbeeld de bolwerkende Kuiperspoortde Oostkerkhet abdijplein en de jachthaven.

 

Winkelen

Kom op andere dagen dan donderdag en zaterdag als u drukte wilt vermijden. Het kernwinkelgebied is een voetgangersgebied. Zoveel mogelijk obstakels zijn weg, zodat voetgangers de ruimte hebben en elkaar ruimte kunnen geven.  De winkels hebben allemaal hun eigen spelregels. Deze hangen bij de deur. Denk aan het aantal mensen dat naar binnen mag, of een mandje verplicht is, de mogelijkheid om handen te desinfecteren enzovoort. Respecteert u deze spelregels alstublieft. Op straat verzoeken wij u: houd rechts en geef elkaar de ruimte.

Fietsen

Het hele kernwinkelgebied is tijdens de zomer van 2020 voetgangersgebied. U mag hier niet fietsen en u mag geen fietsen parkeren in de winkelstraten. De gemeente heeft daarom extra fietsparkeerplaatsen aangelegd: op het Damplein, achter het Stadhuis, onder de Lange Jan en bij de Kloveniersdoelen. Ook de andere fietsparkeerplaatsen buiten de winkelstraten mogen gebruikt worden. Denk aan de Stroopoortgang (naast de HEMA), de Nieuwstraat (naast de Gasthuiskerk), de Koorkerkstraat (tegenover de Wereldwinkel) en de Lange Noordstraat (naast het Stadhuis). U kunt uw fiets ook parkeren in een bewaakte fietsenstalling. Deze ligt aan het Zusterplein, achter de Markt. Parkeert u uw fiets toch in de winkelstraat, dan kunt u een label aan uw fiets bevestigd krijgen, met daarin het verzoek hem voortaan op een andere plek te parkeren. Ook kan uw fiets verwijderd worden. U kunt de fiets dan ophalen op het Zusterplein. Mochten deze maatregelen onvoldoende helpen, dan gaan onze handhavers over tot het geven van een bekeuring.

 

Download de plattegrond met daarop de fietsroute en de fietsparkeerplaatsen

 

Fietsroute

Wilt u zo dicht mogelijk bij uw plaats van bestemming komen op de fiets? Rondom het kernwinkelgebied is met gele borden een doorgaande fietsroute aangegeven. Zo fietst u om het gebied heen en kiest u een fietsparkeerplaats in de buurt van uw bestemming. Alleen op de Korte Delft moet u een stukje lopen met de fiets aan de hand.

 

Horecabezoek

 

Omdat cafés en restaurants binnen minder mensen mogen ontvangen, zijn met toestemming van de gemeente terrassen uitgebreid. Dit betekent dat er minder parkeerplaatsen zijn op sommige plaatsen, of bankjes zijn weggehaald. Deze zomer vindt u in Middelburg dus vele grote terrassen.


Op de terrassen kunt u vaak zonder reservering terecht, voor een tafeltje binnen moet u meestal reserveren. De medewerker kan u een paar gezondheidsvragen stellen. In Middelburg volgen we de richtlijnen van het RIVM. Dat betekent: 1,5 meter tussen de gezelschappen, maximaal 2 mensen aan één tafel, tenzij mensen uit 1 gezin afkomstig zijn. Net als de winkels, hebben horecagelegenheden ook vaak hun eigen spelregels. Die vindt u op de website van de horecagelegenheid, bij de ingang of u kunt ze navragen bij een medewerker. Denk aan maatregelen rondom toiletgebruik en gebruik van handdesinfectiemiddel. Ook voor horecabezoek vragen we u: houd het gezellig en respecteer de spelregels.

 

Overnachten

Overnachten in Middelburg is mogelijk bij een van de vele hotels, B&B’s, de vakantieparken in de buurt of op de stadscamping.

Check bij de locatie van uw keuze of er maatregelen gelden in verband met het coronavirus.

 

Parkeren

 

Parkeer uw auto buiten het kernwinkelgebied, op een van de parkeerplaatsen of in de garages. 


Openbaar toilet

 

Middenin het kernwinkelgebied, achter de Markt vindt u het Zusterplein. Hier vindt u het Service Centrum van de stad, met onder andere een bewaakte fietsenstalling en een openbaar toilet. Andere openbare toiletten:

  • in Winkelcentrum Tref aan de Pottenbakkerssingel
  • Toiletcabine op het Damplein
  • Toiletcabine op het Hof van Tange.

Cultuur en attracties

 

Veel culturele instellingen en attracties hebben de deuren weer geopend.  Check de website van de instelling die u wilt bezoeken wat de spelregels zijn. Vooraf reserveren is vaak nodig.

 

Evenementen

 

Sinds de versoepelingen van 1 juli zijn er weer kleine evenementen mogelijk. Vanwege de terrasuitbreidingen op de Markt is hiervoor op de Markt geen plaats. Met organisatoren wordt gekeken naar alternatieve locaties. Grote evenementen zoals de kermis gaan deze zomer niet door. 

 

Wandelen

Buiten het kernwinkelgebied vindt u prachtige monumentale straten om doorheen te wandelen. Ook op de bolwerken is het heerlijk wandelen, vaak met volop schaduw. Daarnaast vindt u mooie parken in de wijken en wandelroutes in het buitengebied. Hier is meestal genoeg ruimte.

Meer online informatie

 

Gemeente Middelburg
https://www.zeelandveilig.nl/veelgestelde-vragen

Informatiepunt op de Markt: Tourist Info Middelburg


Zijn er vragen tijdens uw bezoek aan onze stad. Tourist Info Middelburg is te vinden op Markt 51 (in boekhandel de Drvkkery).