Archief

Piet tipt: Jugendstill of Art nouveau en de Spijkerbrug

Deze winter delen de stadsgidsen van Tourist Info Middelburg een aantal verborgen tips over de stad op Instagram. Een bijzonder detail waar je misschien wel aan voorbij zou zijn gelopen. Een beeld, een gevelsteen, een boom,  de naam van een pand: hoe kleiner hoe leuker! De aftrap is voor onze stadsgids Ineke.

 

"Jugendstill of Art nouveau is bepaald niet een kenmerk van onze stad. Toch staat er in deze bouwstijl een klein, maar wonderschoon fabrieksgebouwtje in de Pijpstraat: Azijnfabriek 'de Arabier'. Gebouwd nadat de vorige fabriek in de fik was gegaan, in 1900. Echte Jugendstil, met die hoefijzervormige entree, de groene geglazuurde bakstenen - waar men in die tijd zo dol op - was en nog veel meer sierelementen. Gelukkig moment van de nieuwbouw: dat was precies midden in het Jugendstiltijdperk.

 

De Spijkerbrug is een zogenaamde basculebrug; dat is een brug waarvan het contragewicht niet boven, maar onder de brug hangt. De ijzeren raderen van het hefmechanisme zijn rijk versierd, en dat is nou nét iets van de 19e eeuw. Het moet mooi zijn, maar je mag ook wel iets van de techniek kunnen zien in de vier getande raderen."