Archief

Mijn Middelburg: Yvette Lardinois van het Zeeuws Museum

In de rubriek ‘Mijn Middelburg’ vertellen Zeeuwen waar ze jou mee naar toe zouden nemen bij een bezoek aan Middelburg en omstreken. Deze keer zijn we langsgegaan bij Yvette Lardinois. Zij is werkzaam bij de communicatie en educatieafdeling van het Zeeuws Museum.
 

Yvette werkt al bijna 19 jaar bij het Zeeuws Museum. Sinds een aantal jaren houdt ze zich bezig met een bijzonder project: ‘Onvergetelijk Zeeuws Museum’. Hierbij worden rondleidingen verzorgd voor mensen met dementie en hun naasten. Zo maken ouderen opnieuw kennis met dingen van vroeger. “Het laatje van vroeger gaat veel makkelijker open dan van het ‘nu’.” Aldus Yvette.

Het project komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en is een aantal jaar geleden opgepikt in Nederland. “In elke provincie is er één museum met dit project. Wij willen deze ervaring graag doorgeven aan anderen.”

Een ander bijzonder project is Huis van Herinnering;  een samenwerking met leerlingen van Scalda en een zorginstelling. Ouderen krijgen hier tijd en ruimte om samen met jongeren uit de zorg het museum rustig te verkennen en het levensverhaal van de ouderen te delen. Deze samenwerking bevalt Yvette goed. “Veel leerlingen zijn positief over dit project. Een student zei ooit tegen mij dat ze in één dag in het museum meer geleerd had over het levensverhaal van ouderen dan in een heel jaar op school.”


De projecten staat nu tijdelijk op pauze, vanwege de genomen corona-maatregelen. “Maar we pakken het graag weer op zodra we het op een veilige manier kunnen invullen.”

 
Middelburg volgens Yvette


“Middelburg is een prachtige oude stad. De stad is rijk aan mooie plekken en heel compact. Het centrum is gemakkelijk te voet te belopen en is áltijd mooi. Of het nou zomer of winter is. Toeristen zijn verrast bij een eerste bezoek aan Middelburg. De stad overtreft vaak de verwachtingen.”

 “Wat Middelburg anders maakt dan andere historische steden in Nederland, is dat het strand niet ver weg is. Over heel de provincie verspreid heb je plekken waar je cultuur kunt snuiven en waar je vanuit daar makkelijk naar het strand kunt of andersom.”

 

Top 3 favorieten Zeeuwse plekken

  • Op de fiet rond het Veerse Meer: “Een fietsrondje Veerse Meer is een fantastische beleving. Je komt daar zoveel mooie landschappen tegen.  Als je vanuit Middelburg vertrekt ga ja eerst richting Vrouwenpolder, dan door naar Noord-Beveland en dan door tot Goes. Via de sluis en langs de haventjes fiets je daarna weer terug naar de stad. Dit is ongeveer 60km. Er is ook een prachtig fietspad!”

  • De Lange Jan beklimmen: “Voor de tweede tip heb ik het toch maar wat dichter bij huis gezocht. Eenmaal boven aangekomen bij de Lange Jan kijk je uit op het Zeeuwse landschap. Als je de trappen op bent gelopen bekijk je Walcheren van alle kanten. En andersom geldt dat natuurlijk ook: waar je ook bent op Walcheren, je ziet altijd de Lange Jan. Om de top van de Lange Jan te bereiken moet je wel aardig trap kunnen lopen, maar het is de klim zeker waard.”

  • De Viskar (Vrouwenpolder): “Er is voor mij niets zo Zeeuws als een harinkje halen, of een bakje kibbeling. Dat doe ik het liefst bij de viskar van Visspecialist Wachters. Op een steenworp afstand van Breezand, het breedste strand van Zeeland. De viskar is geopend van Pasen tot en met de herfstvakantie.”