Archief

Mijn Middelburg: Peter Blom en Frank Bijleveld

In de rubriek ‘Mijn Middelburg’ vertellen Middelburgers je over hun liefde voor de stad en voor Zeeland. Voor deze editie gingen we op de koffie bij Frank Bijleveld en Peter Blom. Frank is eigenaar van herenmodezaak View 49 en afzwaaiend voorzitter van de Vereniging Ondernemers Middelburg. Vanaf 2022 neemt Peter (tot voor kort eigenaar van de B&B’s ’t Poorthuys en De Koepoort) deze mooie taak over. Tijd voor een dubbelinterview dus!


Frank, je gaat je inzetten voor Middelburg als stadsacquisiteur. Hoe kijk je terug op je voorzitterschap bij de VOM?


“Met heel veel positiviteit. We hebben ons ruim drie jaar geleden helemaal opnieuw uitgevonden door veel inspraak en initiatief bij de verschillende winkelstraten neer te leggen. Daar was een flinke organisatie voor nodig, maar de samenwerking in de binnenstad is nu ontzettend gegroeid. En dat merk je ook aan het aantal leden: we gingen van 45 naar 250. De vereniging is ook actiever geworden in het mooier maken van de stad voor onze bezoekers. Bijvoorbeeld met sfeerverlichting, het ophalen van oud papier, openbare toiletten, gastvrijheidsteams en het schoonmaken van de binnenstad.”


Peter, wat sprak jou aan om Frank op te volgen als voorzitter?

“Sinds we B&B De Koepoort en ’t Poorthuys hebben verkocht ben ik voor het eerst in vele jaren géén ondernemer meer. Maar de betrokkenheid is nog altijd even groot. Ik heb me altijd hard willen maken voor mijn collega’s. Wat dat betreft kan ik het toch niet loslaten. Als horecaondernemer heb ik veel samengewerkt met de VOM en dat verliep altijd heel prettig. Wat mijn grootste uitdagingen zijn? Om te beginnen het blijven binden en ondersteunen van al die 250 leden. En het terugwinnen van onze toeristen zodra de stad weer ‘open’ gaat. Op de toerist moeten we als stad enorm zuinig zijn. Hun aanwezigheid zorgt ervoor dat we in Middelburg zoveel ontzettend goede restaurants, unieke speciaalzaken en hoogstaande evenementen kunnen hebben. De toerist tilt ons aanbod omhoog.”

 

Frank, wat maakt jou zo trots op Middelburg?

 

“Middelburg is een intieme stad, maar het ademt grootsheid. Door het monumentale karakter, maar ook door de sfeer, de gastvrijheid en het internationale karakter. Onze stad herbergt vanwege de UCR heel veel internationale studenten. Die jongeren, maar ook hun families, raken stuk voor stuk verknocht aan de stad. Wat dat betreft mogen we ons best een kleine wereldstad noemen.”

 

Peter, waarin onderscheidt Middelburg zich in jouw ogen?

 

“Middelburg is een zéér gastvrije stad. Dat wordt vaak als vanzelfsprekend gezien, maar dat is het echt niet. Onze ondernemers ontvangen je met een glimlach, spreken hun talen en maken graag tijd om je wegwijs te maken in de stad. En ik kom toch even terug op het culinaire niveau. Voor een stad van deze omvang is de dichtheid aan culinair hoogstaande restaurants echt heel groot. Wat Middelburg ook zo mooi maakt: het verzorgde. De huizen zijn niet alleen prachtig, ze worden ook met eerbied onderhouden door de bewoners. De voordeuren zien er piekfijn uit, de namen op de van de panden worden netjes bijgeverfd, men zet iets moois neer in de vensterbank. Dat geeft de straten kleur.”

 

Voor jullie beiden geldt: geen bezoek aan Middelburg zonder dat je de rest van Zeeland ontdekt. Wat raden jullie de toerist aan in de omgeving?

 

Peter: “De Deltawerken zijn wat mij betreft een wereldwonder in onze eigen achtertuin. Daar moet je zijn geweest als je Zeeland bezoekt. Breng meteen een culinair bezoek aan Seafarm Seefood, bij Kamperland. Via de keringen rijd je het eiland Schouwen-Duiveland binnen. Daar is veel moois te ontdekken. Bijvoorbeeld het schitterende stadje Zierikzee.”

 

Frank: “Ik raad iedereen aan om Middelburg te combineren met een rondje Walcheren. Je komt langs karakteristieke dorpen, prachtige natuurgebieden, een geweldige boulevard in Vlissingen. Onze groene kustlijn is zo bijzonder; het zou cultureel erfgoed moeten zijn. Culinair afsluiten en blijven slapen, dat doe je na zo’n prachtige tocht natuurlijk in Middelburg.”

 

Neem ook eens een kijkje op www.wijzijndestad.com. Op deze website van de VOM vind je dagelijks nieuws, verhalen en mooie foto's uit de binnenstad!